Bekend van rtl4
Bekend van rtl4
Klantenservice
0413 - 74 70 82
Qshops webwinkel Keurmerk
425 beoordelingen
8.5

4K televisie, wat is dat eigenlijk?

21 May 2022 | Auteur: Mark

En ís 4K nou ook zichtbaar beter? Op al deze en meer vragen geven geven we antwoorden in dit blog. Mocht je desondank toch nog vragen hebben, of jouw specifieke geval advies willen over de aankoop van een toestel, aarzel dan niet om contact met op op te nemen!

4K tv’s

Niet zelden krijgen wij de vraag, “wat is een 4K televisie nou eigenlijk?” Daar willen we graag duidelijkheid in verschaffen en de verschillen aangeven met de niet 4K tv’s in onze webshop, de Full HD tv’s.

Heeft u wel een 4K tv nodig? Of voldoet een nieuwe 1080p FullHD tv ook gewoon? Naast het prijsverschil, zijn er nog meerdere verschillen.

Een 4K toestel wordt per fabrikant verschillend genoemd. Zo noemt bijvoorbeeld Samsung en Philips het UHD (Ultra High Definition) of Ultra HD. Andere merken zoals Sony noemen het 4K. Er zit geen verschil in behalve de benaming, bij BuyMi gebruiken we de benaming 4K.

Is 4K beter dan een Full HD televisie?

Jazeker, een 4K toestel heeft stuk hogere pixel-dichtheid dan een Full HD toestel en bereikt daardoor vier keer zo’n hoge resolutie. Ter vergelijking, bij een beeldverhouding van 16:9 heeft een HD tv 1920x1080 pixels, terwijl een 4K tv minimaal 3840x2160 pixels heeft. Kun je dat nu met het blote oog allemaal zien, hoor ik u denken…
Dat is vooral afhankelijk van de grootte van de tv die u kiest en hoe groot de kijkafstand is. Als vuistregel kunt u hanteren dat hoe groter uw toestel, hoe belangrijker het is om een goede pixel dichtheid te hebben. Maar 4K biedt niet alleen meer pixels, ook het contrast en de kleurruimte zijn sterk verbeterd ten opzichte van de traditionele full HD tv’s.

Daarnaast komt ook steeds meer content beschikbaar voor 4K tv’s, waarbij de bekende video streaming dienst Netflix ook steeds meer films, series en documentaires aanbiedt in 4K kwaliteit. Met de huidige smart tv’s is het steeds makkelijker om YouTube te bekijken via uw tv, vaak is er een app beschikbaar om YouTube te bekijken, maar u kunt natuurlijk ook direct via uw browser naar YouTube of andere aanbieders van 4K beeldmateriaal gaan. U vind in de webshop van BuyMi ook een handig draadloos toetsenbord incl. trackpad waarmee u uw tv eigenlijk gebruikt zoals uw computer, maar dan uiteraard groter en samen met uw vrienden of gezin!

Houdt er rekening mee dat uw huidige HDMI kabel uw beeldervaring kan beperken als u overstapt op 4K. Een HDMI kabel vanaf type 1.4 kan de beelden met de juiste bandbreedte versturen, maar wij adviseren u altijd een HDMI 2.0 kabel aan te schaffen.