Bekend van rtl4
Bekend van rtl4
Klantenservice
0413 - 74 70 82
Qshops webwinkel Keurmerk
425 beoordelingen
8.5

De nieuwe Samsung tv’s zijn uit!

21 May 2022 | Auteur: Mark

Welke nieuwtjes heeft Samsung deze keer voor ons in petto in de nieuwste lijn tv’s?
Dit en meer, in onderstaand blog.

In opvolging van de “J-modellen” (JS, JU en J) vervolgt Samsung de alfabetische volgorde nu met de K-modellen voor dit seizoen 2016-2017.
Waar in het afgelopen seizoen nog de 48 inch en 50 inch beschikbaar waren, zijn deze nu vervangen voor de 49 inch, waarna de 55 inch de volgende maat is. Ook introduceert Samsung nu modellen zonder bezel (de rand rondom de tv). Het design wordt steeds belangrijker omdat de tv binnen het huis een steeds belangrijkere en meer veelzijdige rol krijgt. Op die veelzijdigheid komen we zo terug.

Bij de toestellen zonder bezel wordt ook echt aan alles gedacht, zelfs aan de achterkant zijn onnodige schroeven niet meer zichtbaar, het toestel is van alle kanten onder handen genomen om er super stijlvol uit te zien. Een genot voor het oog, ook als hij niet aanstaat. En wat betreft de meer veelzijdige rol die de televisie in huis inneemt, het volgende. In 2014 heeft Samsung het bedrijf SmartThings overgenomen, dit is een toepassing waarmee je andere apparatuur in je huis verbind. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in en rondom je huis, of als de deurbel gaat, en je ziet op je tv wie er voor de deur staat? Zelfs de deur openen met je afstandsbediening is dan mogelijk. Op dit moment zijn er ruim 200 apparaten die werken met je Samsung SmartTV, maar dit aantal wordt snel meer! Een van de meest belangrijke technische verschillen is het nieuwe Tizen besturingssysteem èn een snellere quad-core processor, waardoor alle apps en toepassingen meteen openen. Dat is ook nodig, omdat er via de Playstation Now-streamingdienst zo’n 500 games direct op je tv te spelen zijn, zonder dat je dus een Playstation nodig hebt! Ook is er een nieuwe universele afstandsbediening welke ook al je randapparatuur kan bedienen. Je Samsung tv herkent de andere apparaten zoals je set-top box, gameconsole of je home-cinema systeem. Via je tv kun je ze allemaal met een en dezelfde afstandsbediening besturen, zonder configuratie vooraf.

En dan uiteindelijk het beeld, eigenlijk waar het allemaal eigenlijk om draait bij de aanschaf van een nieuwe tv. Uiteraard zijn alle nieuwe tv’s 4K, of SUHD zoals Samsung ze noemt. Buiten de 10-bit panelen die Samsung gebruikt, voegen ze hier ook een quantum dot-techniek aan toe. Wat is dat extra, hoor ik u denken? In het kort: Hoger kleurenbereik, veel hogere helderheid en een stuk lager in energieverbruik. Ook zijn de toestellen HDR (High Dynamic Range) wat vooral bij het gamen een echte verbetering is. Het meest bijzondere is toch wel de Ultra Black-technologie, waarbij er nauwelijks meer reflectie optreed als je in een lichte huiskamer naar relatief donker beeld aan het kijken bent. Je kent het wel, dat het scherm al het licht reflecteert waardoor je niet meer kunt zien wat zich op het beeld afspeelt. Dat is dus opgelost door de Ultra Black technologie, welke is afgekeken van de bijzondere ogen van een mot, die het licht absorbeert om zo in het donker goed te kunnen zien.