Bekend van rtl4
Bekend van rtl4
Klantenservice
0413 - 74 70 82
Qshops webwinkel Keurmerk
425 beoordelingen
8.5

OLED tv's

21 May 2022 | Auteur: Mark

Eigenlijk bestaat OLED al enige tijd, maar is deze techniek nog niet bekend onder het grote publiek. Dit komt met name omdat deze techniek erg kostbaar was, maar daar komt gelukkig steeds meer verandering in! OLED is ook echt een grote stap vooruit in de evolutie van TV kijken. We leggen je hier uit wat OLED is, en wat je te wachten staat in de zeer nabije toekomst!

OLED bestaat al enige tijd en is daardoor niet eens zo heel nieuw, maar zeker wel vernieuwend!

Hoe zit dat dan precies? Daar proberen we u middels deze uitleg wat meer wegwijs in de maken.

De techniek OLED ( Organic Light Emitting Diode ) bestaat al enige tijd. Het is een erg ingewikkelde en verfijnde techniek maar wat resulteert in een algeheel stukken betere kijkervaring. De fabrikanten zijn al enkele jaren bezig met het verfijnen van deze techniek en voorbereiden van massaproductie om op die manier een consument-vriendelijke prijs te kunnen bieden.

Fabrikanten zoals Samsung en LG verkopen al wel OLED tv’s maar nog beperkte formaten van toestellen. Dit is alleen nog maar een kwestie van tijd tot dit uitgebreid wordt, en u zult zien dat de prijzen dan ook steeds aantrekkelijker worden.

Het belangrijkste verschil met de huidige verkochte LED toestellen, is dat het hier om de achtergrond verlichting gaat. Bij reguliere LED tv’s zit dus LED verlichting in de achterkant (of zijkant) van het toestel welke zorgt voor de verlichting van de pixels die verwerkt zitten in een LCD scherm er voor.

Bij OLED is het verschil wellicht maar 1 letter, maar in werkelijkheid veel groter!

Er wordt namelijk geen achtergrond verlichting gebruikt, de OLED’s zelf zijn diegene die het beeld creëren zonder filter ervoor. Heel veel kleine OLED’s kunnen de RGB (Red Green Blue) kleuren weergeven en dit levert veel voordelen op ten opzichte van een normale LED tv.

De responsetijd van een OLED is vele malen sneller, soms wel tot 1.000 keer!

U kunt zich voorstellen dat ook het contract van direct OLED beeld stukken hoger en scherper is.

Een ander niet onbelangrijk voordeel is dat 1 OLED ook uitgezet kan worden waardoor deze geen licht geeft (en dus zwart beeld geeft) Hierdoor krijg je een veel natuurlijke ‘kleur’ zwart. Bij een LED tv blijft de achtergrond LED verlichting aan, en wordt op het LCD geen pixel weergegeven, daardoor is de kleur zwart meer grijs-achtig omdat de verlichting er nog wel doorheen komt.

Dat gegeven levert ook weer een lager energieverbruik op bij een OLED toestel, doordat alleen de OLED’s licht geven welke nodig zijn, ten opzichte van de achtergrond LED welke continue licht geven en dus energie verbruiken.

Daarnaast worden er nu 2 verschillende soorten OLED technieken gebruik. Te weten de WOLED en RGB-OLED.

Fabrikant LG gebruikt de techniek WOLED en Samsung RGB-OLED.

Wat zijn daarin de voornaamste verschillen hoor ik u denken?

Een belangrijk verschil is de extra kleur die WOLED kan geven, te weten: wit.

Dus de OLED’s van LG kunnen Wit Rood Groen Blauw licht geven. Ten opzichte van de Samsung toestellen waarbij de OLED’s alleen Rood Groen en Blauw licht kunnen geven, en waardoor de combinatie van die drie kleuren wit ontstaat.