Bekend van rtl4
Bekend van rtl4
Klantenservice
0413 - 74 70 82
Qshops webwinkel Keurmerk
425 beoordelingen
8.5

Wat is QLED?

21 May 2022 | Auteur: Mark

QLED vervangt SUHD in the high-end line van Samsung’s nieuwe 2017 modellen, een serie nieuwe modellen dat beloofd beter te zijn dan elke voorgaande modellen.

Maar wat is QLED nou eigenlijk? Hoe werkt het? En wat is het verschil met OLED? Laat ons het uitleggen.

Samsung heeft hun nieuwe tv’s QLED genoemd omdat ze Quantum dot technologie gebruiken met een LED paneel. Quantum dot + LED = QLED. Simpel dus. Eigenlijk is dat geen nieuwe techniek, het is “slechts” de 3e generatie van Quantum dot tv’s, er zijn dus ook nog de 2015 en 2016 SUHD modellen, ook al zijn er in de 2017 QLED modellen een hoop veranderingen.

Het wordt gepresenteerd als een concurrent van de OLED (Organic Light Emitting Diode), waarbij Samsung beweert dat QLED een superieure kwaliteit heeft met een aantal voordelen ten opzichte van OLED. Het maakt deel uit van de continue strijd tussen LED TV en OLED TV.

De verandering van SUHD naar QLED is ook een keuze vanuit marketing oogpunt. QLED lijkt qua naam niet alleen op OLED, maar het klinkt ook beter dan SUHD, wat vaak een onduidelijke term bleek. Ook geeft het Samsung de mogelijkheid om hun vlaggenschip, de Q modellen, duidelijker te onderscheiden van de andere modellen.

Hoe werkt QLED?


Quantum dot TV techniek werkt door een “laagje” van quantum dots te plaatsen voor een normale LED achtergrond verlichting. Dat voorgenoemde laagje is opgemaakt uit mini dots, welke hun eigen kleur afgeven, afhankelijk van het formaat. (tussen de 2 en 10 nanometer). Kortom, het formaat van van de dot bepaalt de golflengte van het ligt dat het afgeeft, vandaar de verschillende kleuren. Samsung beweert ook dat quantum dots meer dan een biljoen kleuren kunnen weergeven.

Bij deze derde generatie van quantum dots TV’s, genoemd QLED, zijn de dots veranderd. Ze hebben nu een metalen kern en een nieuwe metalen huls. Deze verbetering zorgt voor groter kleuren precisie maar ook voor een helder en ruimer bereik van de kleuren.

En dit is waar het grote verschil van QLED zit, de mogelijkheid om deze kleuren te verkrijgen met een hogere helderheid geeft de kleuren een hoger volume dan voorheen, en daarmee wint het de strijd met OLED. Het is beter in staat de kleuren op het hoogtepunt van de helderheid te behouden, zelfs op helderheid die OLED niet kan behalen.


Het resultaat is dat QLED je een beter zichtbare kleur geeft, welke ook beter geschikt is voor de weergave van HDR, waardoor je beter het beeld krijgt wat de director van een film bedoeld heeft.


Hoe verschillend is QLED van OLED?

De verlichting en helderheid is wat deze twee technologieën onderscheidt. Quantum dot TV’s leunen nog steeds op een LED achtergrond verlichting, welke werkt met zone’s, waarbij OLED’s elke zijn eigen licht produceert. Het voordeel wat OLED biedt is dat een pixel (of dot) die niet nodig is, ook geheel uit kan. Wat dus een absolute zwartheid geeft, zonder “backlight bleeding” waarbij er in theorie nog minimale achtergrond verlichting zichtbaar zou kunnen zijn.

Samsung’s QLED modellen gebruiken een edge-lit LED systeem. (Sommige van de zijkanten, sommige van de onderkant) En daarna verdeeld in verschillende zone’s. 

Het flagship model, de Q9, heeft 32 dimming blocks, waar de andere Q modellen er 12 hebben, welke er zijn om het licht te dimmen.

In het voorgaande jaar heb je wellicht gehoord over het “mot-filter” van de Samsung TV’s. Dat is nu vervangen door een ultra-low reflectiefolie en die zorgt er niet alleen voor dat er minder reflectie op je scherm is, maar helpt ook om nog diepere zwartwaarden te krijgen. Tevens zorgt het behoudt het kleuren in een ruimere kijkhoek.

Waar, bijvoorbeeld, de KS8000 serie langzaam licht en contrast verliest bij scherpere kijkhoeken, zal de Q9 hierin veel beter presteren.

Deze QLED aanpassingen helpen ook om veel strakker op de voordelen van OLED te zitten; het gedetailleerde controle over de led’s en het nieuwe reflectiefolie behouden de zwartwaarden nog beter. Terwijl OLED effectief diepere zwartwaarden heeft kunnen QLED TV’s een veel helderdere weergave geven. En als je alles uit HDR (High Dynamic Range) wil halen, is helderheid waar het om draait.

De nieuwe 2017 OLED modellen zijn dan zeker wel helderder dan die van 2016, maar komen nog niet in de buurt van LED.


Wat is HDR?

Het andere grote verschil tussen de twee is de prijs. OLED is nog steeds erg prijzig ten opzichte van van LED, dat omdat OLED nog relatief moeilijk te maken is. Ook al zijn de prijzen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van toen de techniek net uitkwam.

Samsung’s nieuwe QLED TV’s kunnen een helderheid bereiken tussen de 1500 en 2000 nits (de 65Q9F kan 2000 nits behalen) En daarmee laat het OLED ver achter zich liggen betreffende de helderheid.